Samenvatting artikel

Trauma en complex trauma krijgen steeds meer aandacht binnen de hulpverlening aan kinderen en jongeren en het belang wordt ondersteund vanuit psychologisch en neurologisch onderzoek (Perry, Pollard, Blakley, Baker & Vigilante, 1995). De impact van trauma op de ontwikkeling, het persoonlijk en relationeel functioneren wordt steeds meer duidelijk.

Het individueel perspectief domineert in literatuur, onderzoek en opleidingen over psychotrauma. Nochtans is het evident dat een trauma niet op zichzelf bestaat. Het vindt plaats in een welbepaalde context en heeft grote relationele effecten.

In dit artikel plaatst Greet Splingaer de kijk op en de behandeling van complex trauma in een breder perspectief.
Vanuit haar praktijk als kindgerichte gezinstherapeut reikt ze ideeŽn en mogelijkheden aan om samen met iedereen die betrokken is op zoek te gaan naar een veiliger verhaal, naar meer stabiele en gedragen relaties waarin kwetsbaarheid een plaats kan krijgen en waarin veerkracht zich kan ontwikkelen.

Het sprookje van Solvej en de Draak dient als metaforisch raamwerk.

Waar mogen we het artikel naar toe sturen?
  Je gegevens worden gebruikt voor het versturen van het artikel en het versturen van interessante vormingen die gelinkt zijn aan dit artikel.
Je kunt je ten alle tijde uitschrijven.
Voor meer informatie, zie ook onze privacyverklaring.