Een specialistische opleiding voor professionele hulpverleners die werken in een setting waarin ze aan de slag (willen) gaan met partnerrelatiedynamieken.

In samenwerking met May Michielsen en Jan Lens van De school voor relatietherapie.

Werken met paren vraagt een specifieke positionering van de therapeut, een gerichte expertise en concrete vaardigheden. Heel wat ervaren therapeuten en counselors voelen zich te weinig onderbouwd om met paren te werken en beperken zich daardoor (afhankelijk van hun opleiding) tot het werken met individuen en/of gezinnen.

De vaardigheid van een therapeut om de regie te behouden over het proces, meerzijdig partijdig te zijn en ruimte te creŽren voor dialoog en meerstemmigheid wordt binnen partnerrelatietherapie vaak op de proef gesteld. Escalerende en destructieve dansen zijn lastig te temmen en overschaduwen de meer positieve relatieverhalen waardoor zowel het paar alsook de therapeut terecht kunnen komen in gevoelens van machteloosheid en uitzichtloosheid.

De opleiders zijn ervaren relatietherapeuten die je meenemen op een reis doorheen het landschap van de partnerrelatietherapie. Doorheen deze reis vul je je koffer met gerichte expertise en concrete therapeutische vaardigheden.


Voor wie

Wij kiezen ervoor de opleidingsgroep samen te stellen met professionele hulpverleners die allen een basisopleiding bachelor menswetenschappen of een master in de psychologie, seksuologie, pedagogiek of (assistent) psychiater zijn of reeds een opleiding counseling of psychotherapie achter de rug hebben en werken in een setting waar ze (willen) aan de slag gaan met partnerrelatiedynamieken.

Wij trachten een boeiende en ervaren groep samen te stellen waar we een diepgaand en gefundeerd leertraject mee kunnen afleggen.

Deze opleiding omvat 15 dagen verspreid over een jaar.

Meer lezen?

Een opleiding waarbij je al lerend kunt thuiskomen. Je wordt uitgedaagd in je persoonlijke groei maar je wordt vooral ook geaccepteerd in wie je bent.

Cursist

  Lees meer feedback van onze cursisten

  Start is voorzien op dinsdag 19 december 2023.


Afgestudeerde cursisten verwerven een getuigschrift "Specialistische jaaropleiding: Werken met koppels"

Werken met koppels - Fotograaf: Roland Minnaert

 

1. † Visie en opzet

Hoe kan je partners helpen om destructieve dansen te doorbreken en terug ruimte te maken voor meer gewenste relatieverhalen?

In deze specialistische opleiding gaat het verwerven van theoretische kennis rond partnerrelatietherapie hand in hand met het methodisch inoefenen van specifieke therapeutische vaardigheden. Theoretisch zijn wij vooral geÔnspireerd door modellen die de ontwikkeling en groei van relaties centraal stellen en daarbij oog hebben voor zowel verbinding als differentiatie (vbn: Sue Johnson, David Schnarch, Esther Perel & Jurg Willi). We kijken verder ook naar een partnerrelatie als deel van een grotere familiale en maatschappelijke context, waar zowel de invloed van maatschappelijke, historische verhalen (narratieve invalshoek) als van oude, intergenerationele verhalen (contextuele invalshoek & hechtingstheorieŽn) wordt meegenomen. Thema's als partnergeweld, ontrouw, seksualiteit en nieuw- samengestelde gezinnen komen aan bod.

Naast het verwerven van theoretische kennis, wordt doorheen de opleiding veel aandacht besteed aan het inoefenen van concrete vaardigheden alsook aan het stilstaan bij eigen denkens over partnerrelaties en eigen relatie-ervaringen.

2. † Grondplan

2.1 † Basishouding en settingsopbouw

Tijdens deze twee startdagen onderzoeken we bestaande discoursen en denkens rondom liefde en partnerschap, staan we stil bij welke ingrediŽnten noodzakelijk zijn om met partnerrelatietherapie te starten en oefenen we op de therapeutische basishouding. Het belang van een niet-wetende basishouding, leiding nemen over het proces alsook meerzijdige partijdigheid komen daarbij aan bod.

2.2 † Het leren herkennen van duivelse dansen: externaliseren van de interactiecyclus binnen het koppel en de-escaleren

In een volgend blok zoomen we in op de (destructieve) dansen die binnen partnerrelaties kunnen ontstaan. De problemen waarmee een paar worstelt en die vaak worden voorgesteld als individuele problemen, worden in een relationeel perspectief geplaatst. We leren verschillende dansen herkennen, benoemen, externaliseren en de-escaleren met als doel ruimte te creŽren voor alternatieve en meer geprefereerde dansen binnen een paar. We reiken manieren aan om destructieve dansen te stoppen en om te keren naar constructievere manieren van omgaan met elkaar.

2.3 † Hechting & differentiatie: het belang van verbinding en autonomie

In deze dagen verkennen we het belang van hechting in de ontwikkeling van een paar. We staan stil bij de invloed van hechtingsgeschiedenissen, leren noden en behoeften binnen een partnerrelatie herkennen en vertalen naar constructieve acties. We staan ook stil bij het belang van differentiatie: je kan pas goed met mekaar verbinden als er ook voldoende ruimte is voor eigenheid en autonomie in een relatie. We bieden concrete handvaten aan om zowel de verbinding als de differentiatie binnen koppels te versterken.

2.4 † Seksualiteit, (on)trouw & verlangen

Op dag 8 en 9 verkennen we de blauwdruk die we rond seksualiteit en ontrouw hebben. We linken dit aan de zoektocht, die veel therapeuten ervaren, bij het geven van een volwaardige plek aan seksualiteit binnen een relatietherapie. We laten ons inspireren door tal van hedendaagse ontwikkelingen om liefde, begeerte en ontrouw beter te begrijpen. In een volgende stap worden er tools aangereikt om het verschil in begeerte alsook ontrouw binnen het koppel hanteerbaarder te maken binnen de relatietherapie.

2.5 † Partnerschap en ouderschap in Nieuw Samengestelde Gezinnen

We staan hier stil bij de dynamiek van partnerschap en ouderschap. Ouderschap is voor vele partners een verbindend gegeven, maar kan ook heel belastend en scheidend zijn. Zeker waar ouderschap en partnerschap niet samen valt, zoals in een Nieuw samengesteld gezin, is dit een dynamiek, waar je als relatietherapeut niet omheen kunt.

2.6 † Specifieke thema's

In deze drie dagen maken we ruimte om een aantal thema's in het werken met koppels aan bod te laten komen. Hier is ook ruimte voor vragen van de groep. We denken aan thema's als specifieke relatievormen, hoe omgaan met seksuologische vraagstukken, met geweld in de relatie. We kaderen deze thema's aan de hand van de inhoud van de vorige opleidingsdagen ťn we gaan dieper in op de praktijk. Het is een overstap naar de eigen ervaringen van de deelnemers.

2.7 † Integratie en supervisie

Iedere deelnemer bereidt schriftelijk en mogelijk met videofragmenten een casus voor. Hij geeft daarin blijk van integratie van een aantal inzichten uit de opleiding en formuleert hierbij een supervisievraag. Iedere deelnemer komt daarmee aan bod tijdens deze twee afsluitende dagen.

  Terug naar boven

 

  Terug naar boven

 

Toelatingsvoorwaarden

Wij kiezen ervoor de opleidingsgroep samen te stellen met professionele hulpverleners die allen een:
 • basisopleiding bachelor menswetenschappen
 • of een master in de psychologie, seksuologie, pedagogiek of (assistent) psychiater zijn
 • of reeds een opleiding counseling of psychotherapie achter de rug hebben
 • en werken in een setting waar ze (willen) aan de slag gaan met partnerrelatiedynamieken

Wij trachten een boeiende en ervaren groep samen te stellen waar we een diepgaand en gefundeerd leertraject mee kunnen afleggen.

 

Planning  

In totaal zijn er 15 opleidingsdagen.

De trainingsdagen gaan steeds door op werkdagen. Er is geen vaste opleidingsdag.
Meer dan de helft van de opleidingsdagen worden door 2 opleiders samen gegeven.

Ľ Start is voorzien op dinsdag 19 december 2023.

Werkuren: telkens van 9u30 tot 16u30

Max. 16 deelnemers

Opleidingsdagen 

 • dinsdag 19 december 2023
 • dinsdag 9 januari 2024
 • dinsdag 23 januari 2024
 • dinsdag 6 februari 2024
 • dinsdag 27 februari 2024
 • dinsdag 12 maart 2024
 • maandag 25 maart 2024
 • dinsdag 23 april 2024
 • dinsdag 7 mei 2024
 • dinsdag 21 mei 2024
 • dinsdag 4 juni 2024
 • dinsdag 18 juni 2024
 • dinsdag 10 september 2024
 • dinsdag 24 september 2024
 • dinsdag 8 oktober 2024

Locatie  

Alle opleidingsdagen gaan door in een locatie in Diest, op wandelafstand van het station.

  Open Google Maps

Bijdrage  

Bij inschrijving betaalt men een inschrijvingskost van € 200,00. Dit bedrag wordt niet terugbetaald bij eventuele annulatie of stopzetting van de opleiding door de deelnemer .
Verder bedraagt de bijdrage € 2 175,00, eenmalig te betalen na de start van de opleiding.
Totale kostprijs is dus € 2375.

Het inschrijvingsbedrag wordt gestort op de rekening van

VZW Rapunzel
Leesthof 10, 3290 Diest
IBAN: BE52 0682 4393 3809
BIC: GKCC BE BB

Inschrijving  

 1. De inschrijving gebeurt bij voorkeur uiterlijk tot een maand voor de startdatum. Kandidaten die zich dan aangemeld hebben krijgen voorrang.
 2. Gelieve het inschrijvingsformulier op de website volledig in te vullen.
 3. Kandidaten sturen een gemotiveerde brief en een C.V. naar Rapunzel via kandidaturen.opleiding@rapunzelvzw.be en storten het inschrijvingsbedrag met vermelding van de naam van de deelnemer en "Jaaropleiding Werken met koppels".
  Indien wij vragen hebben bij uw kandidatuur zullen wij u persoonlijk contacteren en eventueel uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.
 4. Pas daarna wordt beslist of men kan deelnemen.
  Als men niet wordt aanvaard, zal het inschrijvingsbedrag integraal terugbetaald worden.
 5. Als je aanvaard bent als deelnemer ontvang je van ons het opleidingscontract.
  Dit dien je ondertekend terug te bezorgen aan Rapunzel. Indien je werkgever mee instaat voor de financiering van je opleiding, vragen wij dat ook de werkgever het contract ondertekent.
  Na ontvangst van het ondertekende contract is je inschrijving volledig in orde en sturen wij je alle praktische informatie toe.

  Terug naar boven

Waarom kiezen voor Rapunzel?

Meer dan 15 jaar ervaring

Rapunzel staat garant voor professionele begeleiding en vorming
waarbij een stevige theoretische onderbouw en praktische toepassingen steeds hand in hand gaan.

We besteden eveneens ruime aandacht aan de persoon van de hulpverlener en de opbouw van de hulpverleningsrelatie.

Ervaren opleiders

Wij werken met zeer bekwame en ervaren opleiders bij wie vakkennis en praktijkervaring hoog in het vaandel staan.

Geliefd door cursisten

Wij ontvangen cursisten uit alle hoeken van het land en cursisten keren graag terug naar Rapunzel.


  Bekijk feedback van onze cursisten


Veel interessante informatie

Via onze Rapunzelbase stellen we heel wat informatie & literatuur ter beschikking aan onze cursisten.

Inspirerende locatie

De vormingsruimtes van Rapunzel zijn een mooie en inspirerende plek om bij te leren.

Bovendien zijn creatief en beeldend werk, metaforen en sprookjes nooit ver weg.

» Bekijk meer sfeerbeelden

Goede ligging

Rapunzel is gehuisvest in het centrum van Diest op wandelafstand van het station.

  Open Google Maps

We volgen de wetgeving op de voet

Rapunzel volgt de huidige wetgeving op de psychotherapie op de voet en we stemmen ons aanbod hierop af.

Wij ijveren bovendien voor een gelijkwaardige benadering voor iedereen die een hulpverlenend beroep uitoefent.

Erkend als dienstverlener voor de KMO portefeuille

RapunzelVZW is erkend door het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid als dienstverlener voor de KMO portefeuille en het werken met opleidingscheques.
» Kom alles te weten over de werking van KMO portefeuille.

  Terug naar boven

  Feedback van onze cursisten

Wat vinden de cursisten zelf van de opleiding Werken met koppels?

 

"Nooit gedacht in één jaar zo'n veelheid aan thema's behandeld te kunnen hebben"

De opleiding stretcht je denken, kijken en werken met koppels.

De opleiding is heel praktijkgericht. Je neemt elke keer concrete handvatten mee naar huis.

Deze opleiding heeft me de nodige zuurstof, goesting, inspiratie en inhoudelijke verbreding gegeven om met koppels te werken.
Ik ben de lesgevers en mijn collega-cursisten dankbaar voor hun inspirerende input en het feit dat we dit samen hebben mogen beleven en delen.

Een boeiende ontdekkingstocht om zowel visie als praktijk te integreren en te groeien als therapeut en mens...

Dankzij de opleiding heb ik de stimulans gevonden om met koppels te werken.

Een veilige setting met sterke theoretische onderbouw, een fijne oefenruimte. Dankjewel!

Deze opleiding was als een warm bad! We werden met zorg en veiligheid opgevangen en uitgedaagd door 3 gedragen relatietherapeuten.
Ik voel me steviger en meer ontspannen worden in mijnwerk met koppels.
Een aanrader! Geloof mij, dit is een cadeautje voor jezelf.

Deze integratieve, praktijkgerichte opleiding heeft me een stevige kapstok gegeven om zelfzeker met koppels aan de slag te gaan.

Knap hoe de ervaren docenten zo'n gevarieerd en diepgaand aanbod hebben kunnen overbrengen in relatief korte tijd!

Nathalie Jacquemyn - zelfstandig seksuoloog en psychotherapeut

  Terug naar boven