• STUDIEDAG RAPUNZELVZW
    Meerstemmige verhalen
    over nieuw samengestelde gezinnen
    vrijdag 29 november 2019

Het leven van heel wat mensen (kinderen, jongeren, volwassen en ouderen) speelt zich niet meer af binnen de klassieke format van het kerngezin/-familie maar in een anders samengestelde (gezins)context.

We ontmoeten samenlevingscontexten in alle vormen en maten, in vele kleuren en verhoudingen.
Toch blijven we vaak het kerngezin als norm gebruiken en dreigen andere samenlevingsvormen buiten de rij te vallen of erger nog geproblematiseerd te worden.

Op deze studiedag willen we een ander licht laten schijnen op nieuw samengestelde gezinnen zodat we de uniciteit, de verscheidenheid en de rijkdom aan verhalen meer recht kunnen doen.
Met een systemisch- contextgerichte bril onderzoeken we de complexiteit en diversiteit van deze samenlevingsvormen en gaan we op zoek naar wat helpt om oude relatiepatronen te wijzigen of los te laten en nieuwe krachtige verbindingen te maken.

Zo willen we hulpverleners meer mogelijkheden aanreiken om anders te luisteren naar de meerstemmige verhalen van en over samengestelde gezinnen.

Programma & sprekers

Programma

  • Inleiding door de dagvoorzitter
    09u30 - 09u45

      Jasmina Sermijn

  • Alles is samengestelde liefde
    09u45 - 10u40

      Jan Drost

    In deze lezing wil Jan ingaan op het verschil tussen romantiek en liefde.
    Al bij Plato duikt de mythe van de romantische liefde op en sinds het ontstaan van de film lijkt er in dat opzicht niet veel veranderd. Het onderscheiden van deze begrippen is niet alleen verhelderend voor de manier waarop we denken over de relatie tussen twee mensen, maar zou dat ook wel eens kunnen zijn voor hoe we aankijken tegen wat we tegenwoordig samengestelde gezinnen noemen.

    Jan's stelling is dat alle liefde, in welke vorm dan ook, samengestelde liefde is. Het grootste obstakel voor het liefhebben is meestal dan ook niet het aantal deelnemers aan die liefde, maar de ideeësn over de liefde die de deelnemers er op na houden.

    Personalia

    Jan Drost is schrijver en filosoof. Hij woont en werkt in Amsterdam. Hij heeft zich gespecialiseerd in cultuurfilosofie, met name de filosofie van de liefde. Hij is onder meer verbonden aan The School of Life en schrijft voor verschillende media, waaronder Trouw, Algemeen Dagblad, nrc.next, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Filosofie Magazine. Bij uitgeverij De Bezige Bij verschenen van hem Het romantisch misverstand. Anders denken over liefde (2011), Denken helpt (2015) en Als de liefde voorbij is (2017).

  • Met twee op de canapé
    10u40 - 10u50

      Joris Hessels

  • Koffiepauze
    10u50 - 11u20

  • Aan de slag met naald en draad
    11u20 - 12u10

      Cindy Schepers

    Nieuw samengestelde gezinnen lijken op een patchwork, een lappendeken bekomen door de handwerktechniek waarbij lapjes stof van verschillende kleur en grootte aan elkaar worden genaaid (aldus Wikipedia).

    Wat typeert dit lappendeken en hoe komt het tot stand? Wat zijn moeilijke of zelfs gordiaanse knopen? Hoe staat de hulpverlener met naald en draad bij als er wat op te lappen valt? Wat zijn daarbij good practices en wanneer prikken we in eigen hand?

    Een lezing over de uitdagingen en vorming van het samengestelde gezin geïnspireerd vanuit het hechtingsperspectief, als ook de aandachts- en knelpunten bij de begeleiding ervan.

    Personalia

    Cindy Schepers, integratief therapeute, relatietherapeute met achtergrond in EFT, partner, moeder en stiefmoeder in een samengesteld gezin, begeleiding en vorming voor hulpverleners, stiefouders, koppels in samengestelde gezinnen www.betersamengesteld.be


  • Middagpauze
    12u10 - 13u10


  • Workshops reek 1
    13u10 - 14u40     » Je workshopkeuze maak je op de studiedag zelf aan de inschrijfbalie

    1. Uitdagende dansen van het samengestelde paar

        Cindy Schepers

      Paren met kinderen uit een vorige relatie kloppen met hele specifieke hulpvragen aan bij de partnerrelatietherapeut. Hier nauwelijks vragen over seks of ontrouw, maar over opvoeden, grenzen, jaloezie en omgaan met verschil. Denk aan de 'mijn-opvoedstijl-is-beter-dan-de-jouwe-wedstrijd', aan het 'diep-van-binnen-wil-ik-helemaal-geen-samengesteld-gezin-dilemma' of de 'wie-verdient-het-meest-respect-dans'.

      Tijdens deze workshop zoomen we in op enkele typische dynamieken in koppels en hoe we met hen aan de slag kunnen.

      Personalia

      Cindy Schepers, integratief therapeute, relatietherapeute met achtergrond in EFT, partner, moeder en stiefmoeder in een samengesteld gezin, begeleiding en vorming voor hulpverleners, stiefouders, koppels in samengestelde gezinnen www.betersamengesteld.be

    2. Verhalen van onder de Wachtelboom

        Luc Declercq en Greet Splingaer

      In deze workshop willen wij onze ervaringen en zoektocht als koppel en nieuw samengesteld gezin delen om samen met jullie thuis te komen in een complex, vaak erg moeilijk maar hoopvol verhaal.

      Een nieuw-samengesteld gezin start met het verlangen van een koppel om samen hun leven te delen ook al dragen ze beiden al een hele geschiedenis.
      We staan stil bij het koppel als verbindende schakel die alles samenbrengt maar zelf erg onder druk kan staan. We nemen jullie mee in de verhalen van de andere betrokkenen: kinderen, ex-partners, ouders, familie, vrienden, kleinkinderen, ... En stellen ons de vraag wat zij ook nodig hebben om mee de nieuwe verbindingen aan te gaan en er toch hun eigenheid in te mogen bewaren. En hoe maatschappelijke perspectieven druk plaatsen op die nieuwe vormen van samen leven.

      Tot slot stellen we ons de vraag hoe onze eigen ervaringen ons ook vormen tot therapeut, hoe ze ons beïnvloeden in hoe we zelf de complexiteit van een nieuw-samengesteld gezin benaderen.

      Personalia

      Luc Declercq is Klinische Psycholoog, opleiding Gestalttherapie, voortgezette opleiding Gezinstherapie
      Werkt als freelance opleider en supervisor in verscheidene hulpverleningsorganisaties, doet coaching en teamcoachings in non-profit en profitorganisaties
      Stafopleider in Rapunzel.

      Greet Splingaer is Ortho- en psychopedagoog, relatie en gezinstherapeut gespecialiseerd in kindgerichte gezinstherapie.
      Werkt als coördinator, opleider en therapeut in VZW Rapunzel.

    3. De verschillende kniekousen van Pipi

        Elles Punt

      3 + 3= 7, verschillende kousen aan je benen... het lijkt niet te kloppen, het is anders dan anders en je krijgt er geen vat op. Ze komt op haar paard de villa binnen, gooit overtollige meubels het huis uit en brengt een aapje met zich mee... Zijn hier overeenkomsten met samengestelde gezinnen?

      Het verhaal van Pipi Langkous zit vol contrasten tussen structuur en moreel enerzijds en vrijheid en speelsheid aan de andere kant. De vrolijkheid van het anders zijn die Pipi met zich meebrengt is in onze spreekkamers vaak ver te zoeken.

      In deze workshop wil ik met de deelnemers gaan spelen met de moeilijkheden en uitdagingen van nieuw samengestelde gezinnen. Het ervaren van verschillen en van overeenkomsten, en hoe het niet kloppende toch een geheel kan vormen. Door non-verbale en creatieve oefeningen hoop ik zijpaden in te slaan en op ontdekking te gaan.

      Personalia

      Elles Punt, is systeemtherapeut bij de Viersprong, en kindertherapeut in het programma Kinderen uit de Knel. Heeft haar wortels in dramatherapie, en zoekt ook in haar huidige werk met families steeds naar non-verbale, creatieve en speelse interventies. Is gastdocent bij Euthopia, centrum voor systeemtherapie, opleiding en supervisie.

    4. "Wat als je niet Pipi bent en geen magische krachten, vrienden, een villa en een schatkist hebt?" Luisteren naar de stem van kinderen in nieuw samengestelde gezinnen.

        Bart Heirbaut en Karin Tilmans

      We illustreren dit thema aan de hand van casusmateriaal en zoeken met de deelnemers naar de stemmen van de kinderen en de ruimte om ze te horen bij de ouders.

      Onze inspiratie komt uit het klinisch werk met nieuw samengestelde gezinnen, onder andere in het groepstherapeutisch programma 'Kinderen uit de knel'.

      - Hoe kunnen we de band tussen ouders en kinderen versterken?
      - Hoe kunnen ouders (terug) naar de noden van hun kinderen luisteren?
      - Hoe kunnen wij de stem van de kinderen en de ouders en partners laten klinken zodat het ouderschap versterkt wordt?
      - Welke plaats krijgt de plusouder in het leven van de kinderen?
      - Wat gebeurt er als kinderen door scheiding en vorming van een samengesteld gezin van plaats veranderen in de kinderrij?
      - Welke plaats in huis hebben de kinderen en hoe kunnen ze met de wissels omgaan?
      Personalia

      Bart Heirbaut is maatschappelijk werker, master in familiale en seksuologische wetenschappen, opleiding relatie- en gezinstherapie
      Werkt als supervisor en coach van contextbegeleiders in vzw Elegast Antwerpen
      Eigen praktijk voor relatie-, gezin- en sekstherapie en (team)supervisie 'Onder de luifel'
      Stafopleider in Rapunzel.

      Karin Tilmans is klinisch psycholoog, gezinstherapeut opgeleid in Cefores in Brussel
      Werkzaam in het kinderteam van CGG De Pont
      Zelfstandige praktijk in Berchem
      Medewerker in Rapunzel.


  • Koffiepauze
    14u40 - 15u00

  • Workshops reeks 2
    15u00 - 16u30     » Je workshopkeuze maak je op de studiedag zelf aan de inschrijfbalie

    1. Verhalen van onder de Wachtelboom

        Luc Declercq en Greet Splingaer

      In deze workshop willen wij onze ervaringen en zoektocht als koppel en nieuw samengesteld gezin delen om samen met jullie thuis te komen in een complex, vaak erg moeilijk maar hoopvol verhaal.

      Een nieuw-samengesteld gezin start met het verlangen van een koppel om samen hun leven te delen ook al dragen ze beiden al een hele geschiedenis.
      We staan stil bij het koppel als verbindende schakel die alles samenbrengt maar zelf erg onder druk kan staan. We nemen jullie mee in de verhalen van de andere betrokkenen: kinderen, ex-partners, ouders, familie, vrienden, kleinkinderen, ... En stellen ons de vraag wat zij ook nodig hebben om mee de nieuwe verbindingen aan te gaan en er toch hun eigenheid in te mogen bewaren. En hoe maatschappelijke perspectieven druk plaatsen op die nieuwe vormen van samen leven.

      Tot slot stellen we ons de vraag hoe onze eigen ervaringen ons ook vormen tot therapeut, hoe ze ons beïnvloeden in hoe we zelf de complexiteit van een nieuw-samengesteld gezin benaderen.

      Personalia

      Luc Declercq is Klinische Psycholoog, opleiding Gestalttherapie, voortgezette opleiding Gezinstherapie
      Werkt als freelance opleider en supervisor in verscheidene hulpverleningsorganisaties, doet coaching en teamcoachings in non-profit en profitorganisaties
      Stafopleider in Rapunzel.

      Greet Splingaer is Ortho- en psychopedagoog, relatie en gezinstherapeut gespecialiseerd in kindgerichte gezinstherapie.
      Werkt als coördinator, opleider en therapeut in VZW Rapunzel.

    2. De verschillende kniekousen van Pipi

        Elles Punt

      3 + 3= 7, verschillende kousen aan je benen... het lijkt niet te kloppen, het is anders dan anders en je krijgt er geen vat op. Ze komt op haar paard de villa binnen, gooit overtollige meubels het huis uit en brengt een aapje met zich mee... Zijn hier overeenkomsten met samengestelde gezinnen?

      Het verhaal van Pipi Langkous zit vol contrasten tussen structuur en moreel enerzijds en vrijheid en speelsheid aan de andere kant. De vrolijkheid van het anders zijn die Pipi met zich meebrengt is in onze spreekkamers vaak ver te zoeken.

      In deze workshop wil ik met de deelnemers gaan spelen met de moeilijkheden en uitdagingen van nieuw samengestelde gezinnen. Het ervaren van verschillen en van overeenkomsten, en hoe het niet kloppende toch een geheel kan vormen. Door non-verbale en creatieve oefeningen hoop ik zijpaden in te slaan en op ontdekking te gaan.

      Personalia

      Elles Punt, is systeemtherapeut bij de Viersprong, en kindertherapeut in het programma Kinderen uit de Knel. Heeft haar wortels in dramatherapie, en zoekt ook in haar huidige werk met families steeds naar non-verbale, creatieve en speelse interventies. Is gastdocent bij Euthopia, centrum voor systeemtherapie, opleiding en supervisie.

    3. "Wat als je niet Pipi bent en geen magische krachten, vrienden, een villa en een schatkist hebt?" Luisteren naar de stem van kinderen in nieuw samengestelde gezinnen.

        Bart Heirbaut en Karin Tilmans

      We illustreren dit thema aan de hand van casusmateriaal en zoeken met de deelnemers naar de stemmen van de kinderen en de ruimte om ze te horen bij de ouders.

      Onze inspiratie komt uit het klinisch werk met nieuw samengestelde gezinnen, onder andere in het groepstherapeutisch programma 'Kinderen uit de knel'.

      - Hoe kunnen we de band tussen ouders en kinderen versterken?
      - Hoe kunnen ouders (terug) naar de noden van hun kinderen luisteren?
      - Hoe kunnen wij de stem van de kinderen en de ouders en partners laten klinken zodat het ouderschap versterkt wordt?
      - Welke plaats krijgt de plusouder in het leven van de kinderen?
      - Wat gebeurt er als kinderen door scheiding en vorming van een samengesteld gezin van plaats veranderen in de kinderrij?
      - Welke plaats in huis hebben de kinderen en hoe kunnen ze met de wissels omgaan?
      Personalia

      Bart Heirbaut is maatschappelijk werker, master in familiale en seksuologische wetenschappen, opleiding relatie- en gezinstherapie
      Werkt als supervisor en coach van contextbegeleiders in vzw Elegast Antwerpen
      Eigen praktijk voor relatie-, gezin- en sekstherapie en (team)supervisie 'Onder de luifel'
      Stafopleider in Rapunzel.

      Karin Tilmans is klinisch psycholoog, gezinstherapeut opgeleid in Cefores in Brussel
      Werkzaam in het kinderteam van CGG De Pont
      Zelfstandige praktijk in Berchem
      Medewerker in Rapunzel.

    4. Loyaliteitsconflicten in een samengesteld gezin

        May Michielsen

      Omgaan met loyaliteitsconflicten is een dagelijkse opdracht in een samengesteld gezin, zeker in de eerste fase, waarin iedereen zijn plek moet zoeken.

      Een triadische kijk ontwikkelen als hulpverlener is dan ook zeer helpend om te werken met die gezinnen.

      De loyaliteitsconflicten, die zich stellen in een samengesteld gezin 'aan den lijve ervaren' is het doel van deze workshop. Ik ga er immers van uit dat dat helpt om die triadische kijk te bevorderen.

      We spelen met een aantal deelnemers een aantal scenes uit het dagelijks leven van een samengesteld gezin en leren uit onze observaties wat daar dan gebeurt, hoe loyauteiten aan het werk zijn en mee invloed uitoefenen op de interacties en relaties.

      Personalia

      Klinisch psycholoog, Gestalt- en systeemtherapeut. 35 jaar ervaring in een privé praktijk.
      Was directeur en trainer in Leren over Leven, Leerschool voor Contextuele Therapie.
      Is trainer en organisator van de School voor Relatietherapie samen met Jan Lens.

  • Kakelbontverhalen van op de canapé
    16u30 - 17u00

      Joris Hessels

  • Receptie
    17u00

Sprekers

Luc Declercq Luc Declercq
Jan Drost Jan Drost
Bart Heirbaut Bart Heirbaut
May Michielsen May Michielsen
Elles Punt Elles Punt
Cindy Schepers Cindy Schepers
Jasmina Sermijn Jasmina Sermijn
Greet Splingaer Greet Splingaer
Karin Tilmans Karin Tilmans
Joris Hessels Joris Hessels

Locatie

Provinciehuis Leuven

Google Maps