Kinderen en context worden samen ‘groot’. Rapunzel gebruikt voor dit ‘samen groeien’ graag de metafoor van het “Ontwikkelingshuis”. De ontwikkeling van gezinnen en kinderen wordt beeldend en verhalend voorgesteld in het samen bouwen van een huis. Door vorm te geven aan het huis, geven gezinsleden ook vorm aan zichzelf en hun relaties.
Hoe kunnen jonge en oudere kinderen meer betrokken worden in dit samen architect zijn?
Hoe kunnen we het huis fijner afstemmen op de wensen en noden van kinderen?
Kinderen schrijven geen plannen uit, komen niet met lijstjes vol verwachtingen of feedback. Toch communiceren ze de hele dag door: in gedrag, gebaren, gezichten, verhalen, korte gesprekken, maar vooral ook in en door spel.
Bas, een jongetje van vijf jaar, speelt graag met de ridders en het kasteel. Vaak worden de verhalen erg bloederig en vallen er vele gewonden en doden. Zijn kreten kunnen erg barbaars en opgewonden worden. Zijn pleegouders weten niet zo goed of ze dit spel moeten afbreken of ruimte blijven geven. Wordt Bas hier niet te opgewonden van? En wat met zijn jongere zusje dat in de buurt speelt? Moeten ze zich ongerust maken over zijn gevoelswereld?
Wat woorden zijn voor volwassenen is spel voor kinderen. Spel is de moedertaal van het kind. Hoe kunnen we deze taal beter begrijpen? Hoe kan spel kinderen helpen om zich verder te ontwikkelen? Hoe kan spel en speelsheid opvoeders en kinderen helpen om hun huis samen verder op te bouwen en in te richten?
Het belang van spelen wordt meer en meer erkend en onderzocht. Spel wordt gezien als een portaal naar vitaliteit. Spelen versterkt ons optimisme, leidt ons tot nieuwigheden, doet ons lachen, helpt ons te leren, sterkt ons inleven en ondersteunt ons gevoel van verbondenheid.
In deze workshop duiken we in de spelwereld als ontwikkelingsvoertuig en taal. Een kind kan doorheen zijn spel de weg wijzen naar thema’s die aandacht vragen in het gezin. Hoe groter de druk in een gezin of leefgroep, hoe minder ‘speling’ er is voor gekheid en speelsheid. Dit is jammer want net deze ‘doe alsof’- wereld kan ons heel wat sleutels in handen geven om verborgen krachten en verbindingen te ontsluiten.
We duiken eveneens in de magische wereld van het kind. We overlopen de spelontwikkeling van baby tot volwassene. We kijken naar de achterliggende ontwikkelingsopdrachten die samen met de omgeving op dat moment doorworsteld worden. Er wordt interactief gewerkt vanuit en met eigen ervaringen rondom spel en/of te weinig speelsheid. Samen zullen we ons verdiepen in deze bijzondere taal en ontdekken we nieuwe betekenissen en praktische ideeën.
Kortom iedereen die de dagelijkse kindersprookjes- en griezels wil ontmoeten vanuit een systeemdynamische ontwikkelingsgerichte visie is van harte welkom!
“Live must be lived as play.”
PLATO