Als leidinggevende voel je je wel eens als het beleg van een broodje: je teamleden hebben je nodig en je voelt het appél om hen van hun problemen te bevrijden en oplossingen aan te reiken. Maar ook van bovenaf in de organisatie komt er druk en voel je verwachtingen. Er lijkt dan geen ruimte meer te bestaan om aan je eigen werk te beginnen, om afstand te nemen en te reflecteren. Je bent de brandweerman of -vrouw die continu blust maar geen tijd heeft om te kijken waar de vlammen vandaan komen.
In deze workshop gaan we aan de slag met handvaten uit de zelfdeterminatietheorie. De Zelf-Determinatie Theorie (Deci & Ryan, 2000) stelt dat mensen drie essentiële psychologische basisbehoeften hebben die belangrijk zijn in hun werk: de behoefte aan Autonomie, Betrokkenheid en Competentie (ABC). Wanneer deze behoeften vervuld zijn, voelen we ons gemotiveerd en zitten we goed in ons vel. Onder bepaalde leiderschapsstijlen en contexten komen deze behoeftes onder druk of worden ze niet bevredigd. We kijken naar verschillende leiderschapsstijlen en onze eigen behoeftes om tegengewicht te geven aan de druk die we langs alle kanten voelen.
We kijken die dag naar de vlammen en onderzoeken waar we impact op hebben en hoe we onze medewerkers en onszelf kunnen versterken.
Tijdens de workshop gaan we aan de slag met eigen materiaal en passen we het theoretisch kader toe op de eigen realiteit.
Tijdens deze workshop zullen de deelnemers:
- Kennismaken met de zelfdeterminatietheorie: de basisconcepten worden uitgelegd en ervaren. We kijken naar wat goed is en moet behouden blijven maar we zoeken ook naar de uitdagingen in ons werk.
- Kennismaken met de belangrijkste leiderschapsstijlen en het onderzoeken van de eigen stijl en de impact op motivatie.