Middelenmisbruik doet zich vaker voor bij mensen die relaties als onveilig ervaren. Nabijheid of afstand roept voor hen angst en twijfel op. Dit kan het gevolg zijn van vroegkinderlijke ervaringen of relationele gebeurtenissen op latere leeftijd. Een ‘middel’ kan als symbolische derde fungeren om de ervaren spanning bij relaties te reduceren. Wanneer woorden of daden tekort schieten om de afstand- nabijheid tot anderen te reguleren, kan een verslaving die functie overnemen.
Door de relationele bril op te zetten in het kijken naar middelen, creëren we nieuwe behandelwegen. Want een middel laat zich niet zo maar elimineren, meestal zoekt men zelfs een vervangmiddel om het zelfde doel te bereiken. Zo kan ook werk, een hobby, een minnaar een toekomstige ‘triangulator’ worden in het omgaan met zichzelf en de ander.
Aan de hand van concepten zoals gehechtheid, triangulatie en mentalisatie verkennen we in deze workshop de relationele positie van een verslaving. Hierdoor krijgen we meer oog voor de (onzichtbare) valkuilen als een middel plaats neemt binnen de relationele context. We maken ook kennis met het EFT-model (Emotion Focused Therapy), die ons handvaten aanreikt om met een verslaving binnen een relationele context aan de slag te gaan.