Op de landkaart van het relationeel, systemisch denken bevindt zich de stad van het contextuele gedachtegoed, met de Hongaarse psychiater en familietherapeut Ivan Boszormenyi-Nagy als architect.
Welke meerwaarde kan een bezoek aan deze stad hebben voor jouw dagdagelijks werk met kinderen, jongeren, gezinnen, koppels en volwassenen?
Met het stadsplan van de 5 dimensies kun je in deze citytrip meer inzichten en vaardigheden verwerven in het werken met zeer uiteenlopende aanmeldingsklachten; gedragsproblemen, woedeaanvallen, psychosomatische klachten, angsten, leerproblemen bij kinderen en jongeren en hun gezinnen.
De contextuele bril met zijn proces van dialoog over de balans van geven en nemen biedt ook handvatten voor verschillende thema’s bij volwassenen en koppels; lusteloosheid, burn-out, assertiviteit, zingeving en relationele problemen,…
Het stilstaan en werken met loyaliteit en loyaliteitsconflicten in casuïstiek kan ons helpen om adequater hulp te bieden aan adoptie-, pleegkinderen en kinderen en jongeren in (v)echtscheidingssituaties en nieuw-samengestelde gezinnen.
Door het oefenen met begrippen zoals 'parentificatie' en 'destructief recht' kunnen we een andere kijk krijgen op psychiatrische diagnoses en individuele problematieken en zodoende ons handelen anders oriënteren.
Het oefenen met contextuele vaardigheden, zoals 'meerzijdige partijdigheid', kan jouw handelen in je dagdagelijks werk bewuster sturen en een grote meerwaarde betekenen in het contact met je cliënten.
Het contextuele perspectief laat ons ook toe om over verschillende generaties heen te kijken hoe loyaliteitsconflicten en betrouwbaarheid spelen in relationele problemen bij koppels en families.
Wat kan je allemaal verwachten van deze 4-daagse citytrip?
- Eerst nemen we jullie mee voor een uitgebreide kennismaking met het contextuele gedachtegoed; wat is er zo eigen en specifiek aan deze stad? Hierbij beginnen we met de ‘bril’ van de 5 dimensies van de relationele werkelijkheid (feiten, psychologie, interacties, relationele ethiek, en de ontische dimensie).
- Het is vooral in de 4de dimensie van de ‘relationele ethiek’ dat de belangrijkste bezienswaardigheden zijn in deze stad. Zo staan we uitgebreid stil bij de monumenten/ theoretische concepten van ‘loyaliteit’, ‘rechtvaardigheid en betrouwbaarheid in de balans van geven en nemen’, ‘parentificatie’, ‘verdienste’, ‘constructief en destructief recht’, ‘roulerende rekening’, ‘delegaat en legaat’,….
- Na de kennismaking met het grondplan van deze stad, gaan we aan de slag met de vaardigheden die deze stad ons leert. Zo leren we wandelen met de basishouding van ‘meerzijdige partijdigheid’. We kuieren door de steegjes van ‘erkenning geven’, klimmend zoeken we de heuvels en dalen van ‘resterende hulpbronnen’ op, en we wagen ons op de rivier van ‘ontschuldiging’ die door de stad stroomt. Tijdens deze tocht leren we dat ‘timing’ en ‘verwachting van actie’ ook belangrijke vaardigheden zijn in deze stad.
Tijdens de verkenning van de stad hebben we allerlei methodieken in onze contextuele rugzak om mee aan de slag te gaan. Zo kunnen we proeven van het werken met de duplopoppen, het werken met genogrammen en tijdslijnen, …
Onderweg is er natuurlijk ruimte voor eigen levens- en werkervaringen, literatuur en filmmateriaal om deze 4-daagse mee kleur te geven.