Lotte (13 jaar) heeft last van ernstige dwanggedachten en tics. Dit heeft invloed op haar dagelijks leven, haar schoolleven en haar gezin. Ze loopt helemaal vast en belandt voornamelijk in bed.

Wanneer ouders ten einde raad zijn, de school geen mogelijkheden meer ziet en de jongere zelf zich beschrijft als loser, dreig je als hulpverlener mee te verzanden in een probleemverhaal van machteloosheid. Het appèl is groot om oplossingen aan te reiken die uiteindelijk ontoereikend blijken.

Tijdens deze tweedaagse workshop krijg je narratieve handvatten aangeboden om het probleem in een groter geheel te kunnen plaatsen.
We leren kijken naar wat de klacht vertelt en wat we kunnen leren van de klacht om dan te zoeken naar hoe deze minder in de weg kan staan.
Je leert vertragen, stil te staan bij de taal die je gebruikt bij het stellen van vragen en in het spreken over de klacht. Je leert externaliserende gesprekken voeren, je vertrekt vanuit een nieuwsgierigheid om (opnieuw) op zoek te gaan naar de veelheid van ervaringen en verhalen die verborgen zijn.
Op creatieve wijzen zoals het schrijven van brieven, het gebruiken van objecten, passende metaforen, beelden of teksten trachten we een proces op gang te zetten waardoor er terug groei mogelijk wordt en er weer ruimte komt voor beweging.

Bij Lotte en haar gezin zorgde het beeld van de reis met de onzichtbare rugzak voor mogelijkheden. Door de klachten op deze manier te bekijken, kwam er erkenning voor de zwaarte en voor de inzet van Lotte en begrip voor het stilvallen van haar leven. Doordat iedereen op een andere manier naar de problemen ging kijken, kon er weer beweging op gang komen. De context werd op een andere manier georganiseerd rond de problemen en er werd op een andere manier gesproken en gezocht naar verandering. Ook op school werd dit beeld verder uitgedragen, waardoor er meer begrip kwam en er een passendere afstemming gezocht werd.

Met een onbevangen blik en beweeglijke geest hopen we met jou de reis aan te kunnen vatten om jullie rugzak aan te vullen met verrassende narratieve hulpmiddelen.


Voor wie

Deze workshop is geschikt voor begeleiders en therapeuten die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen en er narratief mee aan de slag willen gaan.

Waarom kiezen voor Rapunzel?

Meer dan 15 jaar ervaring

Rapunzel staat garant voor professionele begeleiding en vorming
waarbij een stevige theoretische onderbouw en praktische toepassingen steeds hand in hand gaan.

We besteden eveneens ruime aandacht aan de persoon van de hulpverlener en de opbouw van de hulpverleningsrelatie.

Ervaren opleiders

Wij werken met zeer bekwame en ervaren opleiders bij wie vakkennis en praktijkervaring hoog in het vaandel staan.

Geliefd door cursisten

Wij ontvangen cursisten uit alle hoeken van het land en cursisten keren graag terug naar Rapunzel.

  • Creatieve opdrachten geven ruimte om te leren en exploreren op een niet dwingende, schoolse manier.
  • De kracht van de opleiding vind ik de diversiteit aan kaders en stromingen in combinatie met de persoonlijke vorming.

Inspirerende locatie

De vormingsruimtes van Rapunzel zijn een mooie en inspirerende plek om bij te leren.

Bovendien zijn creatief en beeldend werk, metaforen en sprookjes nooit ver weg.

» Bekijk meer sfeerbeelden

Goede ligging

Rapunzel is gehuisvest in het centrum van Diest op wandelafstand van het station.

  Open Google Maps

We volgen de wetgeving op de voet

Rapunzel volgt de huidige wetgeving op de psychotherapie op de voet en we stemmen ons aanbod hierop af.

Wij ijveren bovendien voor een gelijkwaardige benadering voor iedereen die een hulpverlenend beroep uitoefent.

Erkend als dienstverlener voor de KMO portefeuille

RapunzelVZW is erkend door het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid als dienstverlener voor de KMO portefeuille en het werken met opleidingscheques.
» Kom alles te weten over de werking van KMO portefeuille.