"Als ik binnenkom dan voel ik meteen dat ik tussen hen in kom te staan en dat ik dus teveel ben."
Steeds meer mensen leven in een nieuw samengesteld gezin. Dat zien we ook in onze hulpverlening. We ontmoeten een wirwar van relaties, gevoeligheden, onvervulde verwachtingen, onduidelijke posities en conflicten rond hoe een samengesteld gezin te vormen. Verschillende ontwikkelingstaken kruisen elkaars pad. Onze samenleving en de traditionele hulpverlening vertrekt nog te vaak vanuit het perspectief van het klassieke kerngezin.
In deze tweedaagse workshop maken we ruimte voor de eigenheid van deze gezinsvorm. We bieden een breder kader aan met taal en concepten om met de worstelingen van samengestelde gezinnen om te gaan. We maken kennis met de insider- en outsiderposities, de positie van de kinderen die worstelen met verlies, loyaliteitsconflicten en veel veranderingen. Hoe werken aan een nieuwe gezinscultuur en ouders begeleiden in de opvoedingstaken in een bi-nucleair gezin?
Via ervaringsgerichte oefeningen leren we de uitdagingen van samengestelde gezinnen kennen. We oefenen om op verschillende niveaus en op een creatieve manier in de ontmoeting met deze gezinnen de onderlinge dynamieken te verhelderen. Zo geven we onze cliënten nieuwe handvaten om in verbinding met zichzelf en elkaar hun eigen vorm van samengesteld gezin met elkaar te co-creëren.