En toen kwam Mowgli aan in het mensendorp: Hechting, een levenslang proces van cliënt én van hulpverlener

NieuwHelaas! je kan je niet meer inschrijven. blijf op de hoogte van de volgende editie.
En toen kwam Mowgli aan in het mensendorp: Hechting, een levenslang proces van cliënt én van hulpverlener

Praktische info

Opleider
Data

vrijdag 06 oktober 2023

vrijdag 20 oktober 2023

Duur

9u30 tot 16u30

€ Prijs

€ 280,00

Broodjeslunch

Inbegrepen


Inschrijven is niet meer mogelijk.
Bekijk ons aanbod

Cliënten vertellen ons over de tocht die hen tot bij ons bracht. Samen brengen we de bossen, open vlaktes, dorpen, …, in kaart.
Als hulpverlener worden we tijdelijke deelgenoot van hun tocht door de jungle des levens en bouwen we samen met een client(systeem) aan nieuwe betekenissen.

In deze workshop focussen we op de hulpverleningsrelatie als veilige haven, als een mogelijke correctieve hechtingservaring.

We ontdekken de verschillende stijlen van gehechtheid en hoe die doorheen het levenspad kunnen groeien en evolueren: Waar stond ons mandje? Welke roedels boden ons een nest? Waar, wanneer en hoe hebben we een ontmoeting met Kaa overleefd? Waar vonden we warmte bij Baloe?, Veiligheid bij Bagheera?, …

De metaforen van Kleine Ik en Grote Ik (Splingaer, 2016) worden geïntroduceerd om de hechtingsprocessen zichtbaar en bespreekbaar te maken.

We onderzoeken het landschap waarin we samen met onze cliënt terecht komen en maken voeling met de bodem: invloed van relationeel trauma en beschermende relationele veerkracht.

We zoomen in op hoe we het relatieaanbod onderweg zorgvuldig kunnen afstemmen t.a.v. de cliënt en mentaliserend, authentiek aanwezig kunnen blijven zodat er ruimte komt om angsten, onzekerheid, boosheid, etc., op een andere, meer veilige manier te benaderen.

Literatuur

Werken aan hechting en binding in gezinstherapie: de zoektocht van van Kleine Ik en Grote Ik
In: Systeemtheoretisch bulletin 34.3 (2016)

Voor wie

Deze workshop richt zich naar hulpverleners die soms ervaren dat het opbouwen van een hulpverleningsrelatie niet vanzelfsprekend is, en toch willen zoeken hoe ze samen met een cliënt(systeem) een weg kunnen gaan. De workshop biedt je handvaten om samenwerking vast te houden op het ritme van cliënt(systeem).
Deze workshop wordt uitgewerkt op maat van werken met volwassenen, maar is vertaalbaar naar andere doelgroepen van 0 tot 99 jaar.

Opleider

Siegrid Degryse

  • Master in de klinische psychologie, jaaropleiding ‘Kind- en Gezinsgerichte behandeling van Kindermishandeling’, opleiding (Echt)scheidingsbemiddeling, opleiding EFT voor koppels, jaaropleiding Armoede en Participatie
  • Werkervaring in de geestelijke gezondheidszorg (CGG en privé praktijk) en in het algemeen welzijnswerk (CAW)
  • Hulpverlener bij CAW Oost-Vlaanderen: pre-therapeutisch en netwerkgericht werk met volwassenen, koppels en gezinnen die zich in een situatie van maatschappelijke kwetsbaarheid bevinden (dak- en thuisloosheid, complexe scheidingen)

Meer info over Siegrid Degryse

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Bekijk ons aanbod

Heb je nog vragen?

Bekijk alle veelgestelde vragen hier